Styrketräna och bli en bättre golfare

En bra golfare är inte bara tekniskt begåvad utan haven även styrka i rätt områden av kroppen. Här tittar vi på några effektiva övningar man kan göra på gymmet, eller hemma så länge man har utrustningen för det.

Marklyft

Marklyft är en fantastisk övningar som ger nästan hela kroppen en workout. Stor fokus på just höft och ben samtidigt som det tränar upp stabiliteten i bålen. Som en bonus tränar man även upp nyporna att hålla ett stadigt grepp.Vid marklyft är det viktigt att hålla ryggen rak och använda höften för att dra upp skivstången. Och med rak rygg menas att hålla ryggen i sin naturliga kurvatur. Sträva efter en rörelse där stången går rakt upp och rakt ned, aldrig framåt eller bakåt i något moment.Denna övning kan även göras på ett ben. Då sträcker man ut det bakom sig när man böjer sig ned och drar fram det som man böjer sig upp. Utför dock denna övning med mindre vikt på skivstången.

Knäböj

Lyfter man upp stången på axlarna har man sedan startpositionen till nästa perfekta övning: knäböj. Detta är utmärkt för att träna underkroppen och stärker benen samtidigt som den också är bra för att få en stabilare bål.Igen är det viktigt att alltid hålla ryggen rak, precis på samma sätt som beskrivet ovan. Sedan sjunker man ned så långt man bara kan utan att falla framåt med kroppen. Tyngden ska hela tiden ligga över fötternas mitt och knäna ska peka rakt utåt och inte falla in mot varandra.Och för att dra ytterligare en parallell med marklyft kan man även göra enbensknäböj. Då lägger man upp ena foten på något som en vanlig träningsbänk bakom sig. Denna övning kan med fördel utföras med ett par kettlebells istället för en skivstång. Ett par lämpliga sådana kan man se på Sportamore.

Rodd

I golfsvingen hamnar skulderbladen i ytterläge och ökar därmed behovet att styrka och stabilitet i områden. För att träna upp skulderstabiliteten är en övning som rodd ett utmärkt val. Övningen är också bra för att märka skillnader mellan höger och vänster sida av kroppen.Med ena knäet och handflatan på en träningsbänk lyfter man andra handen upp en vikt mot bröstet. Stanna när bakre sidan av överarmen kommer i linje med ryggen.